1818

Шеф-бармен «1818» Богдан Бурковецький про те, як створити бар без концепції
та що таке «місце смаку»

Територія свободи:
бар «1818»
на подільському даху

«1818» – не просто цифри. Це рік заснування будівлі, у якій розташований бар. Тобто їй уже 201 рік. Проектував будинок Андрій Меленський, перший архітектор Києва. Оминути цей факт було просто неможливо.

У будь-якому іншому київському барі з такою історією в меню мав би бути коктейль, який розповідатиме її. Бармен та офіціант переповідали б це кожному гостю. Ми цінуємо нашу історію, але акцентуємо увагу на сьогоденні та завтрашньому дні. Коли питають про назву «1818», ми часто жартуємо у відповідь: «Якщо тобі вже є 18 років, ти можеш випити тут після 18:00».

У нас глибокі почуття до Подолу. Тут ми знайшли ідеальне місце, аби представляти Київ гостям. Це одна з основних ідей – показати київську культуру. У «1818» можна зустріти цікавих людей: молодь, інтелігенцію, усіх, хто живе сьогоденням. Бар, готель, галерея – Bursa пропонує отримати повноцінний досвід перебування в Києві, і нам це подобається.

Ми розуміли, що в бари при готелі рідко ходять.
Звісно, є легендарний American Bar в лондонському готелі Savoy. Але в нас звичайний містянин навряд чи піде у п’ятницю ввечері в бар при готелі. Ми поставили ціль зруйнувати цей міф і показати, що при готелі можна класно тусуватися.

Ми не хотіли, аби нас асоціювали із сегментом luxury. Прагнення до зовнішнього блиску – bad taste. Для нас смак – це елегантність у простих речах. Less is more. Ми хотіли зробити класний бар, але водночас безбар’єрний та зрозумілий для публіки.

Хочеться, щоб люди
акцентували увагу
на спілкуванні

Бар до відкриття готували так довго, що у якийсь момент вирішили впустити гостей. Уявіть: у нас недобудована тераса, щодня працюють майстри, мало стафу. Але гості приходять, сидять на дошках у недобудованому барі – і їм усе подобається. Відвідувачів чимало, а ми ще навіть не запустилися повноцінно. Це проблема, яку хочеться побажати всім барам на старті: ми не розраховували, що до нас відразу прийде так багато людей. Перші місяці видалися дуже напруженими, ми перепрацьовували, але всім було в кайф.

Головна ідея – створити бар без концепції. Ми можемо робити що завгодно, ми вільні й нічим не обмежені: сьогодні робимо спікізі-бар, завтра щось інше. У нас немає рамок.

Ми відмовилися від стандартних барних атрибутів: починаючи із зовнішнього вигляду і закінчуючи тим, як відбувається обслуговування гостей. Намагаємося бути неформальними, тому спілкуємося з гостями так, як з друзями.

Іноді наші відвідувачі приходять у бар вже після кількох закладів. Зайшли в один бар, потім в інший – це нормально для Києва. І тут значний контраст: ми намагаємося дати нашим гостям більше свободи. Не бігаємо, щоб показати суперсервіс. Коли біля тебе завжди стоїть офіціант, ти скутіший у своїх діях. Хочеться, щоб люди акцентували увагу на спілкуванні між собою і не відволікалися на меню.
У нас територія свободи.

Наше головне прагнення –
привносити щось нове

Ми прагнули створити заклад нового формату – бар, який навіть не можна назвати баром. Коли ми тільки відкрилися, я запитував гостей: «Куди ви прийшли? Це кафе, бар чи ресторан?». Смішно, але небагато людей відповіло, що це був саме бар. Кожен формат передбачає певні очікування щодо сервісу, меню. У «1818» акцент на напоях, тому це таки бар. Але ми не нав’язуємо гостям формат. Ми асоціюємо себе з «місцем смаку». Тут смачно, можна прийти потусуватися, випити, з’їсти щось. Для нас цього достатньо.

Наше барне меню нетипове для закладів Києва. Багато позицій можна спробувати тільки у «1818». Ми з барменами разом придумуємо коктейлі. Велику увагу приділяємо етикетці й зовнішньому вигляду. Коктейль має бути і смачним, і з класним дизайном. Зараз я прагну звузити вибір і зосередитися лише на найкращих продуктах.

На щастя, Київ уже прожив певне барне життя. Це ж не 2005 рік із мохіто і «Сексом на пляжі». Більшість людей розуміє, що таке класичний коктейль, його можуть приготувати майже в будь-якому барі. Вносити класику в меню не бачу сенсу. Набагато цікавіше створювати авторські коктейлі. Робити те, що інші не можуть.

Атмосфера в барі залежить від дня тижня.
Якщо прийти сюди у вівторок увечері, можна влаштувати тихе побачення. У п’ятницю тут танцюють на всіх поверхнях, куди тільки можна залізти, і б’ється величезна кількість посуду. У різні дні все по-різному. І нам це подобається.

Ми хотіли зробити акцент на особистостях, а не на коктейлях. Щоб сюди йшли не випити суперкруте віскі сауер, а приходили до Артема чи Роми, бо вони класні чуваки і з ними цікаво.

Наше головне прагнення – привносити щось нове. Дуже хочеться, щоб так продовжувалося, аби наш бар працював і через 20 років і залишив після себе якийсь слід. Але передусім я хотів би, щоб інші бари брали з нас приклад, не боялися змінюватися, відрізнятися та руйнувати стереотипи.

Богдан Бурковецький, 1818
  • · 50 мл Hennessy Very Special
  • · 25 мл лимонного фрешу
  • · 20 мл медового сиропу
  • · 50 мл червоного ігристого вина Sotobosco
Very Special Cocktail
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я