Бармен Диктат

Бармен Ашот Галстян знає, що ви питимете наступного разу. Як бармен переконує виступати проти власних упереджень і створює унікальні коктейлі.

«Ми диктуємо,
що пити»:

мистецтво створення коктейлів
у барі «Бармен Диктат»

Цей бар – легендарний. Я пишаюся місцем, де працюю. Тут є все для справжнього бару: професіонали, багато вільного місця, жива музика. Усе, що потрібно для настрою.

У нас унікальна барна стійка завдовжки 13 метрів. Коли дивишся на неї, таке відчуття, наче ця хвиля от-от тебе накриє. На вітрині не повторюється жодна пляшка. Гості інколи питають, чи це макети. Але ні, кожний із напоїв можна спробувати!

Ми привозимо в країну багато нових напоїв та знайомимо гостей з ними. І часто це робимо першими. Деякі із завезених позицій стали «передбаченням»: те, що ми завезли два роки тому, за рік стало світовим трендом.

«Бармен Диктат» називається так тому, що в тебе є запит, а бармен має відповідь на нього. Він знає більше про напої, тож може подолати твої упередження щодо якогось коктейлю чи смаку. Ми диктуємо, що пити. Навіть коли створюємо коктейльну карту, то диктуємо, що ви полюбите наступного разу.

Так само художник бере
полотно, фарби і створює те,
що потім вражає людей
не один рік.

У барі ти почуваєшся в самому центрі подій. Щодня у нас жива музика. Виконавці, які виступають у «Бармен Диктаті», – професіонали своєї справи. Тут я нещодавно слухав контрабасиста, який писав аранжування для Бейонсе. А кілька тижнів перед тим у нас грав український рок-гурт «Пирятин».

Головне в «Бармен Диктаті» – команда. Тут зібрали дуже різних людей – різний бекграунд, різні смаки, різне художнє бачення коктейльного мистецтва. І в нас виходить неймовірна синергія. Атмосферу в барі створює команда.

Ми розробили велику карту напоїв, тому гостю завжди можна підібрати щось до смаку. Але бувають відвідувачі, які просять щось особливе. Іноді це виклик, а іноді думаю: «Нарешті!». Наприклад, днями придумав коктейль, подумки змішав інгредієнти, а тут за стійкою з’явився шанс його приготувати.

Створення коктейлів – мистецтво. Ти береш готові інгредієнти, поєднуєш їх – і отримуєш новий аромат та смак. Так само художник бере полотно, фарби і створює те, що потім вражає людей не один рік. З коктейлями ти cпочатку придумуєш концепцію та історію і робиш так, що людина лише від назви отримує емоцію. Потім демонструєш напій, щоб гість отримав емоцію від вигляду. Відтак він пробує коктейль – і це вже три емоції за раз.

Багатьом людям потрібна ця стабільність –
місце, де почуваєшся як вдома.

Я постійно намагаюся виходити за рамки. Наприклад, додаю в коктейль інгредієнт, до якого гість ставиться підозріло. Порушую правила, не порушуючи. І ось людині смакує напій, до складу якого входить те, що їй колись не подобалося.

Чим досвідченішим стаєш, тим глибше знаєш продукт, над яким працюєш. Думаю, це стосується будь-якої професії. Ми вчимося на помилках. Інколи варто десять разів помилитися, аби щось усвідомити. Тому я постійно намагаюся розвиватися, орієнтуватися на досвід професіоналів та відгуки.

Барна культура розвивається з великою швидкістю. Причому не тільки в Києві, а й в інших містах – в Одесі, Харкові, Дніпрі. Наші бармени, як губки, вбирають знання. Стараються, знаходять нову інформацію, із задоволенням відвідують майстер-класи, дегустації. Це дуже заряджає. Я впевнений, що коли рівень нашої барної індустрії дотягнеться до світового, як у Лондоні чи Сінгапурі, ми не віддамо чемпіонство нікому. Зрештою, українці і зараз часто перемагають.

До нас у бар приїжджали хлопці з Лондона – з American Bar, який діє при готелі Savoy. Це один з дуже відомих закладів, що вплинув на барну історію та культуру. Кілька геніальних коктейлів були створені саме там. Хлопці провели в «Бармен Диктаті» декілька днів, а коли я їх проводжав, сказали: «Ашоте, ми приїхали навчити вас гостинності, але ви показали нам навіть більше».

Я хотів би, щоб наш гість і через 30 років мав змогу ходити в той самий бар. Багатьом людям потрібна ця стабільність – місце, де почуваєшся як вдома. Важливо знати, що тут про тебе потурбуються. Ми робимо все, аби наш бар був острівцем безпеки.

 

 

Ашот Галстян, БарменДиктат
  • · 40 мл Hennessy Very Special
  • · 20 мл Gran Classico
  • · 20 мл Dolin Dry
  • · 2 деши Angostura Orange
Very Special Cocktail
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я